UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren tot ca. kwart over elf. Wil je kennis maken? Meld je aan en doe zonder verplichting een paar keer mee. Zo proef je het beste de sfeer binnen onze club!
Snelle informatie
Agenda

Laatste nieuws

  IM Niels Ondersteijn wint 36e Rapidtoernooi
  21 november 2021, door: Henk van Lingen

  Gisteren hield De Rode Loper haar 36e Open Rapid Toernooi. Waar dit toernooi voorheen altijd in de eigen speelzaal werd gehouden, waren we nu uitgeweken naar de thuisbasis van bevriende schaakclub Paul Keres. Dat had twee redenen. Ten eerste de populariteit van dit toernooi. De laatste jaren was het al vrijwel altijd uitverkocht. Nu onze club blijft groeien en ook buiten onze club schakers weer snakken naar toernooien, was na een eenmalige mailing naar oud-deelnemers begin oktober het toernooi binnen 2 dagen vol. De tweede reden was de huidige gezondheidscrisis.
  Lees verder

  Schaken gaat door, zonder bar
  13 november 2021, door: Pieter Bakker

  De strengere regels, zoals afgekondigd op de persconferenties van 2 en 12 november werken ook door op onze clubavond. Het goede nieuws is dat binnensport door mag gaan. Er mag dus geschaakt worden.

  Het Corona toegangsbewijs was al verplicht op de clubavond. Met ingang van komende woensdag is de bar na 20 uur gesloten.
  Lees verder

  De Rode Loper 4 haalt uit in Giessenburg
  10 november 2021, door: Geurt van de Wal

  Met een verpletterende 5-1 heeft het vierde van De Rode Loper toegeslagen tegen De Giessen en Linge 2.
  Ongeslagen was deze tegenstander tot nu toe, maar ze weten nu wat verliezen is. Achtereenvolgens Geurt, René, Arnold en Steven schoven hun tegenstander schijnbaar achteloos van het bord, de één nog mooier dan de ander. Els en Han konden daarna volstaan met een puike plusremise. Promotiedromen, een rondvaart door de grachten op de kampioensboot, alles is nu mogelijk. Ook dat het coronaspook onze dromen verplettert. We gaan het zien.
  Lees verder
  CTB verplicht op de clubavond
  7 november 2021, door: Pieter Bakker

  Op onze clubavond geldt vanaf heden een CTB-plicht (QR-check). Er wordt dus bij de deur een QR-code controle gedaan. Dat is zoals bekend niet onze keuze, maar een landelijke plicht. De check wordt voor aanvang gedaan door vrijwilligers van de club, na aanvang bij laatkomers/bezoekers door het barpersoneel.  Rapidtoernooi naar De Noteboom
  7 november 2021, door: Henk van Lingen

  Ons Rapid toernooi op 20 november zal gespeeld worden op een andere locatie en er geldt CTB-plicht.

  De Noteboom
  De rapidcommissie heeft samen met het bestuur een moeilijke afweging moeten maken. Na een eenmalige mailing naar oud-deelnemers een maand geleden zat het toernooi binnen 2 dagen vol. In Dijckzigt hadden we een limiet gesteld van 72 deelnemers. Inmiddels stonden er meer dan 30 personen op de wachtlijst waaronder flink wat Rode Lopers. We hebben de mogelijkheid gekregen in De Noteboom te gaan spelen, de thuisbasis van S.V. Paul Keres, met een deelnemers limiet van 120 personen.
  Lees verder

  10-4 winst op Amersfoort
  21 oktober 2021, door: Henk van Lingen

  Afgelopen vrijdag mochten wij in de SOS competitie aantreden in en tegen Amersfoort. SGA heeft aldaar een fraai denksportcentrum, met enige jaloezie keken we naar de beschikbare vierkante meters, nu die in ons eigen denksportcentrum Dijckzigt in Utrecht wat krap beginnen te worden daar de opkomstcijfers almaar op blijven lopen. Hoe dan ook, vol goede moed togen we naar Amersfoort, en het werd een 10-4 zege voor de onzen!

  10-4? Jazeker, we kwamen met 2 teams tegelijk, dat leek wel zo gezellig en SGA zag dat ook zo. De keistedelingen kregen een koude douche, vermoeden we.
  Lees verder

  Vierde team SOS sleept eerste punt binnen
  14 oktober 2021, door: Geurt van de Wal

  Met maar liefst vier debutanten achter het bord wist de Rode Loper 4 gisteravond in een bomvol Dijckzigt zijn eerste punt te behalen tegen de nieuwe fusieclub Kasteel Lekstroom 2. Eén van hun troeven was supersenior Karel den Boer, die vorige week zijn 75-jarig jubileum vierde als KNSB-lid. Weer eens wat anders dan een debuut. René de Ruiter wist hem te verschalken en op het tweede bord behaalde ook debutant Steven Ros een fraaie zege voor ons zestal. Later meer in de Balans.
  Lees verder
  Inschrijving geopend voor Rapid Toernooi 20 november
  13 oktober 2021, door: René de Korte

  We zijn erg blij dat we dit jaar eindelijk weer het rapidtoernooi kunnen organiseren.
  Ouderwets met live-borden, geldprijzen, een mooie fotoprijs en natuurlijk bitterballen!
  Op zaterdag 20 november is het zover! Door Corona zijn er een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus zorg dat je erbij bent!

  De inschrijving verloopt dit jaar via een aanmeldformulier op onze website en dat is zo gepiept!
  Lees verder

  Eerste snel klaar met Paul Keres 5
  9 oktober 2021, door: Marcel Scholten

  Het eerste KNSB-team mocht het opnemen tegen Paul Keres 5. Om half 4 stond het al 3-1 na overwinningen van Marcel Scholten, Fred Lucas en Seth van der Vegt. Later voegden Timo Können en Amr Wazzan hier nog twee punten aan toe. Voor de tijdscontrole konden we al weer naar huis.
  Zie voor een uitgebreider verslag de komende balans.  Schaakcafé Dijckzigt twee jaar
  4 oktober 2021, door: Pieter Bakker

  Onderstaand bericht is overgenomen van schaakclub OZU.

  Op vrijdag 15 oktober viert Schaakcafé Dijckzigt het tweejarig jubileum. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er een simultaan georganiseerd tegen Paul Keres-coryfee Anton Rosmuller, de levende Utrechtse schaaklegende.

  Vanaf 13.30 uur is de zaal geopend en om 14 uur start Anton met de simultaan. Aanmelden kan in de zaal. Liefhebbers zijn ook welkom om rapid of een gewone partij te komen spelen. De entree is 2 euro (inclusief consumptie).
  Lees verder

  Situatie en aanmelding Interne vanaf 25 september
  28 september 2021, door: Henk van Lingen

  Zoals bekend zijn er op 25 september wijzigingen in de corona regels ingegaan. De anderhalvemeter maatschappij is van tafel, dus we kunnen wat meer mensen op de clubavond kwijt. De ALV heeft deze zomer wel gevraagd de mogelijkheid te blijven bieden tot het spelen aan dubbele tafels aan diegenen die daar vanwege het coronavirus sterke behoefte aan hebben. Dat betekent dat wij voorlopig een aantal dubbele tafels garanderen voor interne partijen.

  54 deelnemers
  Wij hebben een zaalindeling gemaakt waarin wij 27 borden kunnen garanderen.
  Lees verder
  Externe competities begonnen.
  22 september 2021, door: Henk van Lingen

  Na een lange periode van alleen op de club of in het geheel niet schaken, zijn de externe competities weer van start gegaan. De Rode Loper speelt met vier teams in de midweekse SOS-competitie en met twee teams in de zaterdagcompetitie van de KNSB.

  Vorige week trapte ons eerste SOS team thuis af in een huisderby tegen Oud Zuylen Utrecht in de hoofdklasse B. Op papier een van de toppers in die klasse, dus er werd rekening gehouden met een nederlaag. De onzen trokken derhalve onbevangen ten strijde en wisten zowaar de wedstrijd te winnen.
  Lees verder

  Soundtrack van de Rode Loper
  16 september 2021, door: Pieter Bakker

  Een nieuw seizoen en veel nieuwe leden, betekent ook weer een update van de Rode Loper Top 100. Het concept daarvan is heel eenvoudig: elk lid mag drie nummers aanleveren en die komen samen op de Spotify playlist Rode Loper Top 100..
  De lijst is een afwisselende weergave van de muzieksmaak van de Gouden- en Rode Lopers en een leuke manier muzikale ontdekkingen met clubgenoten te delen. En zeer geschikt om op de clubavond na het schaken aan de bar te draaien.
  Lees verder

  Nieuwe cover gekozen
  16 september 2021, door: Pieter Bakker

  De afgelopen week was er een online stemming over de nieuwe cover. In totaal zijn 28 stemmen uitgebracht. 22 kozen voor onderstaande ontwerp van Geurt van de Wal en Pieter Bakker. Dus die cover zal de komende seizoenen de voorkant van ons clubblad sieren. Eind oktober/begin november staat de eerste editie van dit seizoen gepland.

  Dit zijn de definitieve ontwerpen
  8 september 2021, door: Pieter Bakker

  De komende week kiezen we de nieuwe cover voor ons clubblad. Van de 13 oorspronkelijke ontwerpen bleven er na de ALV nog 3 over. Helaas viel er daarna nog een af, ivm copyright issues. De overgebleven 2 concepten zijn door hun indieners omgezet naar een definitief ontwerp en die zie je hier onder.
  De komende week kunnen alle Gouden- en Rode Lopers stemmen en volgende week woensdag op de clubavond maken we de winnaar bekend.


  Geslaagde ledenvergadering met volle agenda.
  27 augustus 2021, door: Henk van Lingen

  Afgelopen woensdag hielden wij onze jaarlijkse ledenvergadering. Zoals immer begon die met de behandeling van jaarverslagen en aansluitend de bestuursverkiezing. De verslagen passeerden probleemloos, waarna de vertrekkende bestuursleden Almer Toby (extern wedstrijdleider) en Victor van Bergenhenegouwen (penningmeester) onder dankzegging na drie jaar dienst afzwaaiden. Per acclamatie werden als opvolgers benoemd Arjan Houwers en Martijn Eefting.

  Hierna volgde de prijsuitreikingen die zich dit keer beperkten tot prijzen rond de Interne competitie vanwege de bekende omstandigheden.
  Lees verder

  Jan Prins benoemd tot erelid
  26 augustus 2021, door: Henk van Lingen

  Gisteravond was de jaarlijkse ledenvergadering. Na de gebruikelijke uitreiking van prijzen en bedankjes, waarbij Jan Prins onze fraaie kampioensbeker opnieuw kreeg uitgereikt, bleek er nog een extra onderdeel op de agenda te staan. De voorzitter sprak de volgende woorden:

  Beste Jan, beste leden,

  Jan werd lid in september 1972. Hij begint dus vandaag aan zijn 50ste lidmaatschapsjaar. Omdat Jan Prins zich thuis voelt in een Christelijke levensvisie wordt hij bewust lid van de Utrechtse Christelijke Schaakvereniging, zoals onze club tot midden jaren '80 heette.

  Lees verder

  Coverwedstrijd krijgt 2de stemronde
  26 augustus 2021, door: Pieter Bakker

  Gisterenavond zijn op de ALV de 12 ontwerpen gepresenteerd voor een nieuwe cover voor ons clubblad. In een mooi historisch overzicht kwamen de nieuwe ontwerpen voorbij, naast de eerdere covers van ons clubblad (maar daarover later meer).

  Uit de daaropvolgende stemming kwamen de drie onderstaande covers bovendrijven als kanshebbers. Een duidelijke voorkeur voor een van de drie was er niet. De drie ontwerpers, van links naar rechts Jos Heesen, Martijn Eefting en ondergetekende,
  Lees verder

  Kersverse Rode Loper Thom wint de Zomer Avond Kompetitie
  20 augustus 2021, door: Pieter Bakker

  Nog maar net lid van de club en nu al zijn eerste grote prijs te pakken. Kersverse Rode Loper Thom Zwamborn (foto) maakte tijdens de Zomer Avond Kompetitie indruk door de ene na de andere tegenstander op te rollen. In de laatste ronde ging medekoploper Osama Saleh (Moira) op het blok en zo kwam hij één punt los van de concurrentie met een indrukwekkende score van zes uit zeven en een TPR van 1764.
  Clubkampioen en tweevoudig ZAK-winnaar Jan Prins liet zien nog niets aan scherpte te hebben ingeboet door met een TPR van 2158 de tweede plek te pakken.
  Lees verder

  1 september opening van het nieuwe seizoen
  19 augustus 2021, door: Pieter Bakker

  Komende week woensdag laten we de schaakstukken een avondje in kast staan, en hebben we de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Op woensdag 1 september openen we het nieuwe seizoen. In de eerste twee rondes speelt de onderste helft tegen de bovenste helft en daarbij zijn er altijd wel verrassende uitslagen. Ook aspirant-leden zijn vanaf 1 september van harte welkom om te komen kijken en meteen mee te spelen.
  Ook dit seizoen werken we - in ieder geval tot 20 september - met de bekende aanmeldlijst. Aanmelden van vanaf zaterdag 28 augustus, 9 uur.
Utrechtse clubs op Twitter


© UCS de Rode Loper