Schaakvereniging UCS de Rode Loper Schaakvereniging De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550
Koninginnedag aan de Oranjestraat

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren tot ca. kwart over elf. De bar is open tot ca. 1 uur.
Kennis maken? Doe zonder verplichting een paar keer mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Contact - Aanmelden - Nieuw lid
Agenda

Recente Externe wedstrijden

   wo 10-04-'24SOSDe Rode Loper 5-DBC 33 - 3
   vr 05-04-'24SOSDBC 2-De Rode Loper 45 - 1
   wo 03-04-'24SOSDe Rode Loper 3-Hoogland 23½ - 2½

Laatste nieuws

  Koningsdag aan de Van Asch van Wijckskade
  25 maart 2024, door: Pieter Bakker

  Ook dit jaar is de schaakkraam van De Rode Loper weer van de partij op de vrijmarkt. Met het overlijden van onze geliefde gastheer Anton Rosmüller zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Dit jaar stelt Eric van Aart de stoep voor zijn huis ter beschikking voor ons schaakfeestje!

  Het feest begint vrijdag 26 april rond 18 uur en gaat door tot ca. 1 uur. De volgende dag zijn we vanaf ca. 10 uur weer in bedrijf. Iedereen die dat leuk vindt is welkom om een potje te komen schaken. De formule is in alle jaren niet veranderd:
  Lees verder

  Nieuwe statuten zijn getekend
  22 maart 2024, door: Pieter Bakker

  Vanmorgen zijn de nieuwe statuten getekend bij de notaris. Daarmee is het proces van statutenwijzing voltooid. De belangrijkste verandering die daaruit voortkomt is de naamswijziging. Voortaan gaan we door het leven als Schaakvereniging De Rode Loper. De aanleiding voor deze statutenwijziging was een verandering in de wet, waardoor het verplicht is geworden om een continuïteitscommissie aan te wijzen die de continuïteit in de vereniging kan waarborgen als het bestuur wegvalt.

  Voor wie niet kan wachten: de nieuwe statuten zijn ook al op onze site gepubliceerd.

  Eerste onderuit bij Moira
  6 februari 2024, door: Martijn Eefting

  Het eerste heeft helaas hard verloren uit bij Moira 1: 2-6. Ik was als eerste klaar. Ipv in een al beetje moeilijke stelling voor hem een pion terug te geven, gaf mijn tegenstander een stuk en gaf daarna snel op. Daarna was Hendrik klaar. Helaas verloren, maar hij had dan ook de eer om tegen hun sterkste speler te mogen (Daan Schönberger). Helaas ging het al fout in de opening en daarna werd hij heel hard eraf gedrukt. 1-1.

  Daarna bleef het even stil qua uitslagen, maar er was veel geweld op de borden. Helaas gingen de stellingen er voor ons wel steeds slechter uitzien.
  Lees verder
  27 december thema avond chess-960
  22 december 2023, door: Jacco Vermeulen

  Woensdag 27 december is zoals gebruikelijk geen reguliere competitie, maar een thema-avond.
  Aanmelden kan aan de zaal tot 19:30 uur. Het toernooi begint om ca. 20 uur. Iedereen is welkom om mee te doen!

  We gaan chess-960 spelen ook wel Fischer random genoemd. Het voornaamste verschil is dat de beginopstelling anders is. Pionnen staan op hun normale plek. 
  De stukken staan vrijwel random. Er zijn slechts twee regels: de koning staat tussen de torens. De lopers staan op een andere kleur.
  Ik heb 10 stellingen gegenereerd, iedereen speelt per ronde dezelfde stelling. De stellingen staan op het forum. Ik heb stellingen vermeden waarbij je in drie zetten een kwal kan verliezen. We spelen de stellingen op volgorde. We gaan niet Pim Pam Petten.

  We spelen in groepen van 8 op sterkte. Het tempo wordt 8 minuten en twee seconden per zet. Doel is om 7 ronden te spelen. Bij afwijkende groepsgrootte kan het tempo worden aangepast. 

  De muziek staat aan, er zijn enkele prijsjes. 
  Lees verder

  Eerste legt het af tegen de jeugd van Magnus
  28 november 2023, door: Martijn Eefting

  Het Eerste heeft helaas 5,5-2,5 verloren van Magnus 1. Qua rating de zwakste in onze poule en op papier hadden we dan ook moeten winnen. Maar tegen die jeugdspelers is dat dan toch weer lastig... Het was voor mij de eerste keer tegen Magnus en het zijn niet alleen maar jeugdspelers, maar ook een aantal trainers, dus het ligt er maar aan op welk bord je zit!

  Helaas kwam één speler door een misverstand niet opdagen, dus we begonnen met 1-0 achter (of iig na een uur was dat officieel). Daarna ging het beter.
  Lees verder
  Jan Jaap Janse wint Rapidtoernooi
  24 november 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen weekend stond het jaarlijkse Open Rapid Toernooi van De Rode Loper weer op de agenda. Als vanouds een uitverkocht huis en een vertrouwd format. 80 spelers die in groepen van 8 strijden om de prijzen, met liveborden in de hoogste groepen en bitterballen in de pauze. Wat wil een mens nog meer op een druilerige novemberdag? En natuurlijk de extra prijs, dit keer niet een foto, maar een heel fotoboek van Fred Lucas!

  Plaats van handeling was Denksportcentrum Dijckzigt, onze thuisbasis. Nadat een handvol no-shows was nagebeld en vervangers van de wachtlijst waren ingevlogen, kon de 38e editie met een minuut of 10 vertraging van start. Titelverdediger Niels Ondersteijn ontbrak. De enige oud-winnaar op de deelnemerslijst was Tom de Jong. Grote kans dus dat het gebruik van 'immer iemand die voor het eerst wint' na het tweeluik van Niels weer werd opgepakt. Sterkste op papier was Eric de Haan. Eric werd echter gedeeld tweede met Jos Nooijen en Carl Wustefeld. De gelukkige van de dag was Jan Jaap Janse van stadsgenoot Paul Keres.
  Lees verder  Links: toernooiwinnaar Jan Jaap Janse (r) ontvangt de felicitaties van toernooidirecteur René de Korte.
  Rechts: Voorzitter Henk van Lingen feliciteert Bram Kierkels (l) met het winnen van het boek Illuminating Chess van fotograaf Fred Lucas
  Clubactie: abonneer je op het schaken.nl magazine
  11 november 2023, door: Henk van Lingen

  In de periode van 1 september tot en met 31 december doen wij mee aan de clubactie van de Schaakbond. Als club maken wij o.a. kans op een onvergetelijke clubavond met een schaakquiz verzorgd door niemand minder dan Grootmeester Dimitri Reinderman.

  Wat moet je doen?

  Abonneer je als lid voor maar €10 euro op het schaken.nl magazine. De club met het grootste aantal abonnees zal deze avond winnen.

  Dat moet toch kunnen met De Rode Loper! Dus scan de QR code e
  Lees verder

  Eerste KNSB doet goede zaken!
  5 november 2023, door: Martijn Eefting

  In onze tweede partij wilde het eerste KNSB team revanche nemen voor het onnodige verlies tegen Moira 2 in de eerste ronde (tweede ronde hadden we vrij). Het begon echter slecht in onze thuiswedstrijd tegen Zuid-Oost United (Amsterdam).

  Henk had een mooi dame offer bedacht, maar had gemist dat zijn tegenstander ook op een andere manier kon slaan waarna hij opgaf.

  Daarna ging Amr er ook hard af en stonden we dus 0-2 achter. Amr kwam eigenlijk vanaf het begin in de verdrukking. Hij probeerde nog een stuk offer om tegenspel te krijgen, maar zijn tegenstander maakte het vakkundig af.
  Daarna ging het echter veel beter!

  Marcel boekte een fraaie overwinning. In het begin greep zijn tegenstander nog wat ruimte, maar daarna drong Marcel echt aan. Met een mooi paard offer op c5 brak hij de stelling open en pikte hij via een mooie tactiek de toren op voor het paard.

  Stelling na Pexc5:

  Lees verder
  Marcel Scholten wint de schoonheidsprijs
  19 oktober 2023, door: Pieter Bakker

  In de pauze van het warm-up Rapid (overigens met een 100% score gewonnen door schoonheidsprijsjurylid Hendrik Aldenberg), deed de voorzitter van de schoonheidscommissie Henk Dissel verslag van de inzendingen van het afgelopen seizoen. Naar de schoonheidsprijs, ooit ingesteld door de redactie van De Balans, dingen alle partijen mee die zijn gepubliceerd in het clubblad, en alle partijen die in het forumdraadje voor inzendingen zijn geplaatst.
  Lees verder  Marcel Scholten (r) ontvangt de spiegel van Henk Dissel  Schaakvereniging (S.V.) De Rode Loper wint
  19 oktober 2023, door: Pieter Bakker

  Tijdens de ALV in augustus hebben we gestemd over de naam. Jammer genoeg verliep die stemming niet helemaal vlekkeloos, waarna er twijfel ontstond over de geldigheid van de uitkomst. Dat is nu hersteld. De afgelopen weken kon er on-line gestemd worden over de nieuwe naam en daaruit komt nu wel overtuigend 'Schaakvereniging (S.V) De Rode Loper' als winnaar uit de bus. Daarmee nemen we afscheid van de letters UCS die onze club sinds de oprichting in 1930 hebben gesierd.
  Lees verder

  18 oktober Warm-up Rapid
  9 oktober 2023, door: Marcel Scholten

  Heb je ook altijd de eerste drie ronden van het rapidtoernooi nodig om weer in het tempo te komen? Of ben je gewoon na 3 maanden geen toernooi het langzaam schaken al weer zat? Of wil je gewoon niet 3 uur lang tegen dezelfde tegenstander aankijken? Dan heb ik goed nieuws. Op woensdag 18 oktober houden wij in plaats van een interne ronde het warm-up rapid.
  Een rustig, maar serieus intern toernooitje.

  Tevens zal in de pauze de schoonheidsprijs, "de spiegel",
  Lees verder

  Tweede remiseert in seizoensouverture KNSB
  7 oktober 2023, door: Henk van Lingen

  Zaterdagmiddag mocht ons Tweede KNSB team voor het eerst aan de bak dit seizoen. En wel in Tricht, de thuisbasis van SV Rivierenland. De autorit voerde over menig zonnig landweggetje door het land van Flipje (terug toch maar de provinciale weg genomen). Ruim op tijd aangekomen in het dorpshuis mocht Gert-Jan gaan koffiezetten bij de bar, de tent draait immers op vrijwilligers. Onze Paulus wist te melden dat Tricht zo'n 1000 zielen telt. Wikipedia geeft het dubbele, maar dat is nog steeds andere koek dan in ons stadje aan de Vecht.
  Lees verder
  18 november: Rode Loper Rapid! Inschrijving is geopend
  27 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op 18 november a.s. spelen we in onze eigen zaal weer het immer gezellige Rode Loper Rapid Toernooi. De inschrijving staat sinds vandaag open. Tip: wees er snel bij, want meestal zit het toernooi binnen een paar dagen vol. Er is weer plaats voor maximaal 80 deelnemers.

  Inschrijven gaat eenvoudig via het online formulier.
  De formule is gelijk aan vorig jaar: we spelen in groepen van 8 personen met een tempo van 20 minuten per persoon. De eerste 3 in de groep krijgen een prijs.
  Daar bovenop is er als extra prijs het prachtige nieuwe boek van fotograaf Fred Lucas.

  Nico van Harten 1935 - 2023
  6 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op woensdag 30 augustus overleed Nico van Harten op de leeftijd van 88 jaar in het Diakonessenhuis. Nico is op dinsdag 5 september in besloten kring begraven. In 1995 kreeg Nico wegens ‘grote verdienste voor de club gedurende vele decennia’, het erelidmaatschap van onze vereniging aangeboden. Nico heeft zich jaren lang onzelfzuchtig ingezet als bestuurslid en teamcaptain en wist andere leden onvermoeibaar te enthousiasmeren en motiveren om te blijven komen en te blijven spelen.
  Lees verder

  Verslag ALV
  5 september 2023, door: Henk van Lingen

  Geachte Rode Lopers,

  Afgelopen woensdag hielden wij in Dijckzigt onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Op korte termijn hopen wij de notulen te kunnen verspreiden maar via deze weg alvast de belangrijkste uitkomsten.

  De vaste onderdelen jaarverslagen, financiële stukken en bestuurswisselingen werden allemaal zonder veel discussie aanvaard door de vergadering. Bij de begroting valt op te merken dat de leden instemden met een extra uitgave van € 600 welke alle leden in staat stelt mee te doen met een 8-delige trainingsreeks plus 2 masterclasses.
  Lees verder
  30 augustus ALV en 6 september aftrap nieuwe seizoen
  27 augustus 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag staat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op het programma. Deze is alleen toegankelijk voor leden en donateurs. Op de agenda staan een aantal interessante onderwerpen, zoals het wijzigen van de statuten (de nieuwe wet WBTR schrijft voor dat we daarin een continuïteitscommissie opnemen), twee voorstellen over de plaatsing voor de externe teams, een voorstel over de samenstelling van de bekerteams, een voorstel over het speeltempo tijdens interne toernooien, en natuurlijk de externe teamindeling en de begroting voor het komende seizoen.

  Nieuwe naam
  Het spannendste voorstel gaat over het wijzigen van de naam van de vereniging.
  Lees verder

  Henk Dissel clubkampioen 2022-2023
  16 juli 2023, door: Henk van Lingen

  Op de laatste woensdagavond van juni organiseerden wij als vanouds ons Knock-Out toernooi. Het is een toernooi waar volgens sommigen de mooiste bokaal van onze club op het spel staat; uiteraard een grote Rode Loper op een sokkel. Iedereen speelt alle ronden, maar er is er maar één met een 100 procent score aan het eind van de avond. De clubkampioen haalde de finale, maar won hem niet.

  Over de clubkampioen gesproken, ons Knock-Out toernooi is ook onze seizoensafsluiting. Deze slotavond komt na de laatste interne ronde, en voor de Zomer Avond Kompetitie.
  Lees verder  Henk Dissel wint het clubkampioenschap van seizoen 2022-2023  Seth van der Vegt vult hiaat op Knock-Out bokaal
  16 juli 2023, door: Marcel Scholten

  Met 45 deelnemers was het Knock-Out toernooi historisch goed bezet. Dat betekende dus 13 voorrondes, waarvan Marijn, Jacco en Hendrik de prominentste slachtoffers waren.

  Het Knock-Out format zorgt altijd voor verrassende lotingen en onverwachte uitslagen. Zo moest Thom in de eerste ronde tegen Henk Dissel, wat er voor zorgde dat sowiso een favoriet de tweede ronde niet zou halen. Dit bleek Thom te worden, en hij kreeg gezelschap van Jan Prins, die van Rene de Ruiter verloor.

  Ook andere favorieten lieten steekjes valllen, zoals Martijn,
  Lees verder  Marcel Scholten overhandigt de KO-trofee aan winnaar Seth van der Vegt (l)  Zomer Avond Kompetitie start woensdag 5 juli!
  29 juni 2023, door: Pieter Bakker

  De Rode Loper heeft vakantie. Maar niet getreurd, het schaken gaat gewoon door!
  Vanaf de eerste woensdag van juli organiseren we samen met Paul Keres en Moira-Domtoren weer de bekende Zomer Avond Kompetitie in onze eigen speelzaal in denksportcentrum Dijckzigt.

  De formule is gelijk gebleven. We spelen met een zomers tempo van 90 minuten per persoon tegen een tegenstander van ongeveer gelijke speelsterkte. Het toernooi staat open voor huis-, kroeg- en clubschakers en je kan elke avond instappen, voor een bescheiden €3,- per keer (jeugd half geld).
  Lees verder

  Knock-Out toernooi en seizoensafsluiting
  24 juni 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag 28 juni sluiten wij ons seizoen af met het gebruikelijke Knock-Out Toernooi.

  Behalve dat op deze avond een schitterende Knock-Out Beker op het spel staat, doen we als intermezzo ook de uitreiking van de overige prijzen over afgelopen seizoen.

  Het Knock Out Toernooi volgt, onder leiding van wedstrijdleider Marcel Scholten, de gebruikelijke formule. Voor de startopstelling wordt geloot en vervolgens kan iedereen via het inventieve Knock-Out-schema zelf zijn weg langs de borden vinden. Winnaars gaan een paar borden omhoog,
  Lees verder

  Jan Prins bekerwinnaar na barrage
  14 juni 2023, door: Henk van Lingen

  Het was afgelopen week weer een memorabele clubavond. De interne bekerfinale stond op de agenda. Een strijd tussen veelvoudig clubkapioen Jan Prins en de dit seizoen goed draaiende Jeroen Weelink. Het is sowieso de periode van bekerfinales, de week ervoor speelde De Rode Loper in eigen huis de SGS bekerfinale tegen titelverdediger Woerden. Het was een jaar of 30 geleden dat we zover wisten te komen. Dit keer via een verrassende uitschakeling van En Passant. Het sterrenteam van Woerden bleek echter duidelijk een brug te ver.
  Lees verder  Publiek volgt bekerbarrage op groot scherm.  Anton Rosmüller 1947 - 2023
  17 mei 2023, door: Kees Volkers

  Anton Rosmüller is dood. Op de website van Paul Keres wordt hij 'een markante figuur' genoemd: dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis, schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord'.

  Het ging de laatste weken opeens minder met hem, afgelopen vrijdag werd hij opgenomen in het Diakonessenhuis, waar hij dinsdagavond 16 mei overleed. Hij is 76 jaar geworden.

  Ook bij de Rode Lopers was hij een geliefd persoon, al in die goeie ouwe tijd dat café Ledig Erf nog een schaakcafé was.
  Lees verder  Anton Rosmüller (l) tijdens de jaarlijkse hoppluk, met Geurt van de Wal  De Rode Loper naar de SGS Bekerfinale!
  13 mei 2023, door: Henk van Lingen

  De Rode Loper doet het dit seizoen goed in de SGS beker. Na overwinningen van ons kwartet tegen BSG, Hoogland en Houten, mochten we vanmiddag aantreden uit tegen En Passant in Bunschoten. Voorwaar een zware dobber. Maar leken de vorige tegenstanders dat niet ook al? Dus wie weet. Thom ontbrak en werd vervangen door Henk Dissel. Onze overige drie hebben het hele bekertoenooi al meegedaan. En Passant heeft net als wij liveborden. Uw verslaggever stuurt dus enkele dagen vooraf een app-je naar de plaatselijke techneut: "Liveborden?". Antwoord: "kweenognie". Maar vandaag blijkt van wel,
  Lees verder

  Jan Prins snelschaakkampioen na barrage
  7 mei 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen week stond ons snelschaakkampioenschap op de agenda. Sinds het seizoen 2015/2016 wordt dat op één avond in één groep gespeeld over 13 ronden volgens het systeem Zwitsers. Dus ook deze keer.

  Aan de start verscheen een groep van 40 Rode Lopers (Nou ja, enkelen van hen vallen in de bij ons gangbare categorie 'Groene Lopers'). De winnaar van vorig seizoen (Amir Banialhosseini) kwam niet alleen de trofee terugbrengen, maar ook zijn titel verdedigen. Het werd al na enige ronden duidelijk dat ons een tweestrijd wachtte tussen Amir en Jan Prins. En inderdaad,
  Lees verder  Beslissingspartij tussen Amir en Jan (met zwart).  Schaken op de vrijmarkt
  21 april 2023, door: Pieter Bakker

  Woensdag 26 april is het de avond voor Koningsdag. En dat betekent bij ons dus schaken op de vrijmarkt! We zetten onze schaakkraam weer op de Oranjestraat (achter de Weerdsluis) en vanaf 18 uur gaat het feest weer los. Onder het bekende motto 'Zin in een vluggertje' dagen we het publiek en elkaar uit voor een snelschaakpotje voor het luttele bedrag van 50 cent. Dat levert meestal een hoop plezier en gezelligheid op. Want iedereen is welkom om met ons een biertje te komen drinken en een potje te spelen.
  Zie ook de routebeschrijving.


© UCS de Rode Loper