Schaakvereniging UCS de Rode Loper UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550
Rode Loper Rapidtoernooi 16 november

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren tot ca. kwart over elf. De bar is open tot ca. 1 uur.
Kennis maken? Doe zonder verplichting een paar keer mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Contact - Aanmelden - Nieuw lid
Agenda

Recente Externe wedstrijden

   wo 20-09-'23SOSDe Rode Loper 5-Denk en Zet 2½ - 5½
   di 19-09-'23SOSZeist 1-De Rode Loper 13 - 5
   di 19-09-'23SOSsv Rivierenland 1-De Rode Loper 21½ - 6½

Laatste nieuws

  18 november: Rode Loper Rapid! Inschrijving is geopend
  27 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op 18 november a.s. spelen we in onze eigen zaal weer het immer gezellige Rode Loper Rapid Toernooi. De inschrijving staat sinds vandaag open. Tip: wees er snel bij, want meestal zit het toernooi binnen een paar dagen vol. Er is weer plaats voor maximaal 80 deelnemers.

  Inschrijven gaat eenvoudig via het online formulier.
  De formule is gelijk aan vorig jaar: we spelen in groepen van 8 personen met een tempo van 20 minuten per persoon. De eerste 3 in de groep krijgen een prijs.
  Daar bovenop is er als extra prijs het prachtige nieuwe boek van fotograaf Fred Lucas.

  Nico van Harten 1935 - 2023
  6 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op woensdag 30 augustus overleed Nico van Harten op de leeftijd van 88 jaar in het Diakonessenhuis. Nico is op dinsdag 5 september in besloten kring begraven. In 1995 kreeg Nico wegens ‘grote verdienste voor de club gedurende vele decennia’, het erelidmaatschap van onze vereniging aangeboden. Nico heeft zich jaren lang onzelfzuchtig ingezet als bestuurslid en teamcaptain en wist andere leden onvermoeibaar te enthousiasmeren en motiveren om te blijven komen en te blijven spelen.
  Lees verder

  Verslag ALV
  5 september 2023, door: Henk van Lingen

  Geachte Rode Lopers,

  Afgelopen woensdag hielden wij in Dijckzigt onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Op korte termijn hopen wij de notulen te kunnen verspreiden maar via deze weg alvast de belangrijkste uitkomsten.

  De vaste onderdelen jaarverslagen, financiële stukken en bestuurswisselingen werden allemaal zonder veel discussie aanvaard door de vergadering. Bij de begroting valt op te merken dat de leden instemden met een extra uitgave van € 600 welke alle leden in staat stelt mee te doen met een 8-delige trainingsreeks plus 2 masterclasses.
  Lees verder
  30 augustus ALV en 6 september aftrap nieuwe seizoen
  27 augustus 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag staat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op het programma. Deze is alleen toegankelijk voor leden en donateurs. Op de agenda staan een aantal interessante onderwerpen, zoals het wijzigen van de statuten (de nieuwe wet WBTR schrijft voor dat we daarin een continuïteitscommissie opnemen), twee voorstellen over de plaatsing voor de externe teams, een voorstel over de samenstelling van de bekerteams, een voorstel over het speeltempo tijdens interne toernooien, en natuurlijk de externe teamindeling en de begroting voor het komende seizoen.

  Nieuwe naam
  Het spannendste voorstel gaat over het wijzigen van de naam van de vereniging.
  Lees verder

  Henk Dissel clubkampioen 2022-2023
  16 juli 2023, door: Henk van Lingen

  Op de laatste woensdagavond van juni organiseerden wij als vanouds ons Knock-Out toernooi. Het is een toernooi waar volgens sommigen de mooiste bokaal van onze club op het spel staat; uiteraard een grote Rode Loper op een sokkel. Iedereen speelt alle ronden, maar er is er maar één met een 100 procent score aan het eind van de avond. De clubkampioen haalde de finale, maar won hem niet.

  Over de clubkampioen gesproken, ons Knock-Out toernooi is ook onze seizoensafsluiting. Deze slotavond komt na de laatste interne ronde, en voor de Zomer Avond Kompetitie.
  Lees verder  Henk Dissel wint het clubkampioenschap van seizoen 2022-2023  Seth van der Vegt vult hiaat op Knock-Out bokaal
  16 juli 2023, door: Marcel Scholten

  Met 45 deelnemers was het Knock-Out toernooi historisch goed bezet. Dat betekende dus 13 voorrondes, waarvan Marijn, Jacco en Hendrik de prominentste slachtoffers waren.

  Het Knock-Out format zorgt altijd voor verrassende lotingen en onverwachte uitslagen. Zo moest Thom in de eerste ronde tegen Henk Dissel, wat er voor zorgde dat sowiso een favoriet de tweede ronde niet zou halen. Dit bleek Thom te worden, en hij kreeg gezelschap van Jan Prins, die van Rene de Ruiter verloor.

  Ook andere favorieten lieten steekjes valllen, zoals Martijn,
  Lees verder  Marcel Scholten overhandigt de KO-trofee aan winnaar Seth van der Vegt (l)  Zomer Avond Kompetitie start woensdag 5 juli!
  29 juni 2023, door: Pieter Bakker

  De Rode Loper heeft vakantie. Maar niet getreurd, het schaken gaat gewoon door!
  Vanaf de eerste woensdag van juli organiseren we samen met Paul Keres en Moira-Domtoren weer de bekende Zomer Avond Kompetitie in onze eigen speelzaal in denksportcentrum Dijckzigt.

  De formule is gelijk gebleven. We spelen met een zomers tempo van 90 minuten per persoon tegen een tegenstander van ongeveer gelijke speelsterkte. Het toernooi staat open voor huis-, kroeg- en clubschakers en je kan elke avond instappen, voor een bescheiden €3,- per keer (jeugd half geld).
  Lees verder

  Knock-Out toernooi en seizoensafsluiting
  24 juni 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag 28 juni sluiten wij ons seizoen af met het gebruikelijke Knock-Out Toernooi.

  Behalve dat op deze avond een schitterende Knock-Out Beker op het spel staat, doen we als intermezzo ook de uitreiking van de overige prijzen over afgelopen seizoen.

  Het Knock Out Toernooi volgt, onder leiding van wedstrijdleider Marcel Scholten, de gebruikelijke formule. Voor de startopstelling wordt geloot en vervolgens kan iedereen via het inventieve Knock-Out-schema zelf zijn weg langs de borden vinden. Winnaars gaan een paar borden omhoog,
  Lees verder

  Jan Prins bekerwinnaar na barrage
  14 juni 2023, door: Henk van Lingen

  Het was afgelopen week weer een memorabele clubavond. De interne bekerfinale stond op de agenda. Een strijd tussen veelvoudig clubkapioen Jan Prins en de dit seizoen goed draaiende Jeroen Weelink. Het is sowieso de periode van bekerfinales, de week ervoor speelde De Rode Loper in eigen huis de SGS bekerfinale tegen titelverdediger Woerden. Het was een jaar of 30 geleden dat we zover wisten te komen. Dit keer via een verrassende uitschakeling van En Passant. Het sterrenteam van Woerden bleek echter duidelijk een brug te ver.
  Lees verder  Publiek volgt bekerbarrage op groot scherm.  Anton Rosmüller 1947 - 2023
  17 mei 2023, door: Kees Volkers

  Anton Rosmüller is dood. Op de website van Paul Keres wordt hij 'een markante figuur' genoemd: dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis, schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord'.

  Het ging de laatste weken opeens minder met hem, afgelopen vrijdag werd hij opgenomen in het Diakonessenhuis, waar hij dinsdagavond 16 mei overleed. Hij is 76 jaar geworden.

  Ook bij de Rode Lopers was hij een geliefd persoon, al in die goeie ouwe tijd dat café Ledig Erf nog een schaakcafé was.
  Lees verder  Anton Rosmüller (l) tijdens de jaarlijkse hoppluk, met Geurt van de Wal  De Rode Loper naar de SGS Bekerfinale!
  13 mei 2023, door: Henk van Lingen

  De Rode Loper doet het dit seizoen goed in de SGS beker. Na overwinningen van ons kwartet tegen BSG, Hoogland en Houten, mochten we vanmiddag aantreden uit tegen En Passant in Bunschoten. Voorwaar een zware dobber. Maar leken de vorige tegenstanders dat niet ook al? Dus wie weet. Thom ontbrak en werd vervangen door Henk Dissel. Onze overige drie hebben het hele bekertoenooi al meegedaan. En Passant heeft net als wij liveborden. Uw verslaggever stuurt dus enkele dagen vooraf een app-je naar de plaatselijke techneut: "Liveborden?". Antwoord: "kweenognie". Maar vandaag blijkt van wel,
  Lees verder

  Jan Prins snelschaakkampioen na barrage
  7 mei 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen week stond ons snelschaakkampioenschap op de agenda. Sinds het seizoen 2015/2016 wordt dat op één avond in één groep gespeeld over 13 ronden volgens het systeem Zwitsers. Dus ook deze keer.

  Aan de start verscheen een groep van 40 Rode Lopers (Nou ja, enkelen van hen vallen in de bij ons gangbare categorie 'Groene Lopers'). De winnaar van vorig seizoen (Amir Banialhosseini) kwam niet alleen de trofee terugbrengen, maar ook zijn titel verdedigen. Het werd al na enige ronden duidelijk dat ons een tweestrijd wachtte tussen Amir en Jan Prins. En inderdaad,
  Lees verder  Beslissingspartij tussen Amir en Jan (met zwart).  Schaken op de vrijmarkt
  21 april 2023, door: Pieter Bakker

  Woensdag 26 april is het de avond voor Koningsdag. En dat betekent bij ons dus schaken op de vrijmarkt! We zetten onze schaakkraam weer op de Oranjestraat (achter de Weerdsluis) en vanaf 18 uur gaat het feest weer los. Onder het bekende motto 'Zin in een vluggertje' dagen we het publiek en elkaar uit voor een snelschaakpotje voor het luttele bedrag van 50 cent. Dat levert meestal een hoop plezier en gezelligheid op. Want iedereen is welkom om met ons een biertje te komen drinken en een potje te spelen.
  Zie ook de routebeschrijving.

  Vierde redt vege lijf in Gelderse Vallei
  22 maart 2023, door: Geurt van de Wal

  Als het aan het Vierde ligt, handhaaft het zich dit seizoen in de 2de klasse van de SOS. Gisteren keerde ons enthousiaste zestal met 3½ punt terug uit Ede, na een zenuwslopend duel tegen directe concurrent De Cirkel 2. Met 7 matchpunten is degradatie voor het vierde nu geen optie meer.

  Alleen het Derde kan het nog verknoeien. Die vertoeven in de belendende 2de klasse met 6 punten net boven de degradatiestreep. Kukelt het derde eruit, wisselen ze voor volgend seizoen stuivertje met het vierde.
  Lees verder

  Siberische Hooglanden
  13 maart 2023, door: Jos Heesen

  Als je weet dat je voor een uitwedstrijd van het Tweede KNSB naar een locatie De Inham moet, vrees je het ergste. Het waren de eerste waterkoude dagen van maart dat we tegen Hoogland 1 moesten aantreden. Het behalen van een overwinning was niet zo zeer bedoeld voor ons zelf, maar voor het lijfsbehoud van het Eerste KNSB. Of dat voldoende motivatie gaf, moest die zaterdagmiddag blijken.

  Lees verder

  Thema avond Marshall gambiet
  22 februari 2023, door: John Temming

  Het komende thema toernooi op 1 maart zal in het teken staan van de Marshall variant van het Spaans. Dit omdat het een van de lievelingsvarianten was van Chris Lutz, die ons begin november veel te vroeg ontvallen is.

  Hier is de eerste poging om wat meer te laten weten wat deze opening inhoudt. Allereerst was Marshall als naamgever, zoals zo vaak, niet de eerste die deze opening speelde. Maar hij deed het wel in een wereldberoemde partij tegen Capablanca in 1918. De mythe is dat Marshall 8 jaar lang had gewacht om dit nieuwtje te spelen, maar dat is volkomen onzin.
  Lees verder  Frank Marshall, bron https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Marshall_%28chess_player%29  Website update
  13 januari 2023, door: Pieter Bakker

  Uiterlijk is er niets veranderd, maar onder de motorkap is er een grote aanpassing gedaan aan de website.
  De website is over op https (dat is veiliger) en met deze update zijn veel pagina's herschreven en is ook het menu aangepast. Om de site goed te kunnen zien is het nodig om het menu te verversen. Dat gaat het eenvoudigst door het hele scherm te vernieuwen. Het is slim om dat deze week sowieso elke keer even te doen, want er wordt op de achtergrond nog wat bijgeschaafd.
  Opgeslagen snelkoppelingen moeten vervangen worden door hun evenknie met https.
  Lees verder

  Rode Loper 4 boekt knappe zege in Veenendaal
  13 januari 2023, door: Geurt van de Wal

  In de vijfde match in de SOS-competitie heeft het vierde een forse stap gezet op de weg naar boven. Veenendaal 1 werd in eigen huis verrassend verslagen: 3½ - 2½. Dit dankzij overwinningen van Arnold, Arjan en Mathijs. De laatste twee speelden tegen tegenstanders met 300 ratingpunten meer, maar wonnen beiden zeer overtuigend.
  Invaller Marcel Bijlsma deed waarvoor hij was ingehuurd en haalde een keurig achteraf beslissend halfje binnen. De nullen van Jaap Bikker en uw verslaggever deden er niet meer toe.
  Lees verder

  28 december: Chess 960 toernooi
  24 december 2022, door: Marcel Scholten

  Komende woensdag spelen we een Chess960 (Fisher Random) toernooi. Er zullen 9 rondes zwitsers gespeeld worden met een speeltempo van 7 minuten per persoon, met 1 seconde increment.

  Bij Chess960 staan de stukken achter de pionnen niet in de gebruikelijke opstelling, maar in een willekeurige volgorde. De enige voorwaarden zijn dat de koning tussen de torens staat en dat de lopers niet op dezelfde kleur staan. Op die manier ontstaat een spel waarbij je geen voordeel meer hebt van openingskennis en het dus op het échte schaken aankomt.
  Aan het begin van elke ronde wordt de beginopstelling voor die ronde bekend gemaakt.

  Vooraf aanmelden via de website is niet verplicht, wel gewenst.

  Jan Polders 1933 - 2022
  14 december 2022, door: Pieter Bakker

  De familie bracht ons het verdrietige bericht dat erelid Jan Polders is overleden. De uitvaart zal in besloten kring zijn.

  Jan kwam als geboren Utrechter vlak na de oorlog via de Protestante kerk terecht bij de Utrechtse Christelijke Schaakvereniging. Na een korte onderbreking door een verhuizing naar den Haag, was hij in 1951 weer terug om niet meer weg te gaan. In totaal was Jan dus meer dan 70 jaar onafgebroken lid van onze club.
  Als accountant had Jan er aardigheid in om de financiën van de club te organiseren en zo was hij zo'n twintig jaar onze penningmeester.
  Lees verder  Jan Polders (l) ontvangt het erespeldje voor 50 jaar lidmaatschap van de SGS van zijn schaakvriend Jo Drijver  Kerst teamschaaktoernooi op 21 december
  4 december 2022, door: Els Goudriaan en Wouter Visser

  Op woensdag 21 december spelen we het Rode Loper Kersttoernooi. Dit toernooi is toegankelijk voor alle Rode- en Gouden lopers.
  Dit jaar is het toernooi in een bijzondere vorm! We zullen met duo's spelen: dus met twee tegen twee.
  Dit zien we vaak gebeuren op het einde van de clubavond, het ziet er altijd gezellig uit dus ideaal als kerstfeestje.

  Er zal gespeeld worden in drie klassen rekening houdend met het niveau van de spelers. De duo's worden door de organisatie samengesteld en worden pas op de avond zelf bekend gemaakt.
  Lees verder

  Frans Konings 1969 - 2022
  30 november 2022, door: Pieter Bakker

  Dinsdagmorgen is Frans thuis in Tilburg overleden. Hij was al geruime tijd ziek.
  Frans werd in 1988 lid van De Rode Loper. Eén seizoen later werd hij al clubkampioen. In het interview in de Balans van Marjolein Swinkels en René Bontrop, blikt hij bescheiden terug op zijn start bij de club. De directe concurrenten Marcel en Jan hadden te veel steekjes laten vallen. Dat hij zijn eigen rol onderschatte bleek een jaar later al,
  Lees verder  Frans Konings  Niels Ondersteijn prolongeert Rapid-titel
  27 november 2022, door: Henk van Lingen

  14 dagen geleden hielden wij ons Open Rapid toernooi. Gelukkig weer als vanouds, op eigen locatie volgens beproefd format. De zaal zat vol en de hoogste twee groepen speelden op liveborden.

  Voor aanvang werd stilgestaan bij het overlijden van ons lid Chris Lutz. De uitvaart was ongelukkigwijs op de dag van ons Rapid. Enige Rode Lopers moesten daardoor het Rapid begrijpelijkerwijze afzeggen. In de speelzaal stond een collage met artikelen van en over Chris uit ons clubblad 'De Balans'.
  Lees verder  Henk van Lingen feliciteert Rapid winnaar Niels Ondersteijn (r)  De Rode Loper presteert verdienstelijk op SGS snelschaakkampioenschap
  19 november 2022, door: Marcel Scholten

  Het team van De Rode Loper is derde geworden in de B-groep van het SGS snelschaakkampioenschap voor clubteams. Er werd 6 keer gewonnen, 3 keer gelijk gespeeld en 1 keer verloren. Hoogtepunt was de overwinning op latere winnaar Moira-Domtoren 1. Rob Linssen en Thom Zwamborn kwamen met fraaie scores van 8/10 net te kort voor de beste individuele score. Marcel Scholten (6,5/10) en Micha Rots (4/10) complementeerden het team.
  Lees verder

  Chris Lutz 1960 - 2022
  9 november 2022, door: Pieter Bakker

  Een paar dagen geleden bereikte ons het droevige nieuws dat Chris is overleden op 2 november. Hij stierf op vredige wijze.

  Chris werd in 1989 lid van onze vereniging, samen met zijn vrienden Gyuri Vigh en Henk Verhoef. Wie Chris van die tijd nog kent verbaast zich er over dat hij er ondanks een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen toch in slaagde een goede partij op te zetten. Getuige zijn ratinggrafiek was er geen enkele reden om daar aan te twijfelen. Chris was een stabiele 1850-er en een vaste kracht in het Eerste team.
  Lees verder  Chris achter het bord op de vrijmarkt
© UCS de Rode Loper