27 december thema avond chess-960
22 december 2023, door: Jacco Vermeulen
Woensdag 27 december is zoals gebruikelijk geen reguliere competitie, maar een thema-avond.
Aanmelden kan aan de zaal tot 19:30 uur. Het toernooi begint om ca. 20 uur. Iedereen is welkom om mee te doen!
We gaan chess-960 spelen ook wel Fischer random genoemd. Het voornaamste verschil is dat de beginopstelling anders is. Pionnen staan op hun normale plek.
De stukken staan vrijwel random. Er zijn slechts twee regels: de koning staat tussen de torens. De lopers staan op een andere kleur.
Ik heb 10 stellingen gegenereerd, iedereen speelt per ronde dezelfde stelling. De stellingen staan op het forum. Ik heb stellingen vermeden waarbij je in drie zetten een kwal kan verliezen. We spelen de stellingen op volgorde. We gaan niet Pim Pam Petten.
We spelen in groepen van 8 op sterkte. Het tempo wordt 8 minuten en twee seconden per zet. Doel is om 7 ronden te spelen. Bij afwijkende groepsgrootte kan het tempo worden aangepast.
De muziek staat aan, er zijn enkele prijsjes.
De enige schaakregel die anders is gaat over de rokade omdat koning en toren vermoedelijk op andere plekken staan:
(Er zitten twee stellingen bij waarbij op zet 1 gerokeerd kan worden: Toren op c1, Koning op d1 : stukken worden eenvoudig verwisseld.)
Regels voor het rokeren
- Beide spelers mogen per partij eenmaal rokeren, een zet door mogelijk zowel de koning als een toren als een enkele zet. Het is echter nodig een paar extra regels toe te voegen aan de normale regels omdat de startpositie van zowel de koning als de torens kan afwijken van normaal.
- Afhankelijk van de positie voor de rokade wordt op een van de vier volgende methodes gerokeerd:
- tweezetsrokade: een zet van de koning en een zet van de toren, of
- verwisselingsrokade: de koning en de toren verwisselen van plaats, of
- koningszet-rokade: alleen de koning wordt verplaatst, of
- torenzet-rokade: alleen de toren wordt verplaatst.
- Aanbevelingen
- Als op een echt bord tegen een menselijke speler gerokeerd wordt, is het aan te raden om eerst de koning van het bord te nemen, dan de toren te verplaatsen van zijn startpositie naar zijn doelpositie en vervolgens de koning op zijn doelpositie te plaatsen.
- Na de rokade staan de toren en de koning op precies dezelfde positie als ze zouden staan bij gewoon schaak.
- Verduidelijking: Na rokeren aan de kant van de c-lijn (genoteerd als 0-0-0 en bekend als rokeren op de damevleugel in het klassieke schaak) staat de koning op de c-lijn (c1 bij wit en c8 bij zwart) en de toren op de d-lijn (d1 bij wit en d8 bij zwart). Na rokeren aan de kant van de g-lijn (genoteerd als 0-0 en bekend als rokeren op de koningsvleugel in het klassieke schaak) staat de koning op de g-lijn (g1 bij wit en g8 bij zwart) en de toren op de f-lijn (f1 bij wit en f8 bij zwart).
- Opmerkingen
- Om misverstanden te voorkomen verdient het aanbeveling om de rokade mondeling aan te kondigen.
- Vanuit sommige beginopstellingen wordt de koning of de toren (maar niet beide) niet verplaatst tijdens de rokade.
- Vanuit sommige beginopstellingen kan al op de eerste zet gerokeerd worden.
- Alle velden tussen het uitgangsveld en het doelveld (inclusief het doelveld) van de koning, zowel als die van de toren moeten onbezet zijn op de koning en rokadetoren na.
- Vanuit sommige beginopstellingen kunnen velden gevuld zijn die bij normaal schaak onbezet moeten zijn tijdens rokeren. Bijvoorbeeld, na rokeren aan de kant van de c-lijn (0-0-0) is het mogelijk dat de velden a, b en/of e bezet zijn, en na rokeren aan de kant van de glijn (0-0) is het mogelijk dat de velden e en/of h bezet zijn.
Terug naar het Laatste Nieuws